Artrannasta potkua tekstiilien kierrätys- ja uusiokäyttömahdollisuuksiin

Kävimme viime viikolla kollektiivimme kuuden tekstiilimuotoilijan voimin inspiroitumassa Karstulan Artrannan muotoilijoiden residenssissä. Artranta on perustettu vuonna 2012 paikallisten muotoilun ystävien voimin ja sen yhteistyökumppaneina ovat olleet muotoilijat Aki Choklat, Jonas Hakaniemi ja karstulalaissyntyinen Harri Koskinen. Artranta tarjoaa vierailijoilleen luonnonläheisen ja inspiroivan ympäristön, jossa innovatiiviset kokeilut ja kestävän kehityksen mukainen suunnittelufilosofia ovat tärkeässä osassa.

kokeilut_artranta
Kierrätysmateriaaleista valmistamiamme tekstiilipintoja Karstulan Käsityötalolla.

Vierailimme useissa paikallisissa yrityksissä, joista mainittavimpina Venäjän Karjalasta keloa Suomeen tuova Huliswood sekä mm. Suomen puolustusvoimia ja SPR:ä varustava Savotta. Tämän 60 vuotta vanhan perheyrityksen taipale on alkanut työrukkasista, joita valmisti yrityksen perustaja Allan Halme 50- luvulla ensin omakotitalonsa vintillä. Yritys laajeni kysynnän kasvaessa ja nykypäivänä Savotta onkin menestyvä, kansainvälinen yritys. Savotan sydämenasiana on suunnitella ja valmistaa tuotteita luonnossa liikkuvalle ihmiselle ja kaikenlaisiin olosuhteisiin. Täytyy sanoa, että olimme erittäin vakuuttuneita tuotteiden kestävyydestä ja laadusta. Voit tutustua Savotan Youtube-kanavaan, jossa mm. tuotteiden testausta.

Vierailumme tärkeimpänä missiona oli tehdä rohkeita, innovatiivisia kokeiluja kierrätys- ja uusiokäyttömateriaaleista, sillä kierrätysmateriaalien käyttö on kollektiivimme toiminnan perustana. Työstimme erilaisin tekniikoin uudenlaisia tekstiilipintoja ja tutkimme niiden jatkokäyttömahdollisuuksia. Upeiden, uusien tekstiilipintojen lisäksi löysimmekin uusiokäyttöä ajatellen suunnittelussa yhteisen, punaisen langan ja uskonkin, että kuulemme Artrannassa syntyneistä ideoistamme pian lisää.
Oli todella antoisaa rauhoittua kuuden muotoilijan voimin suunnittelun ja ideoinnin äärelle tiukkojen palaverien sijaan. Kannattaa vilaista Instagramista mitä kaikkea puuhasimmekaan. Ja iso kiitos meidän tiimi – se vaan toimii!

 

Viime vuosina, mutta etenkin tänä vuonna uuden jäteasetuksen myötä tekstiilijätteen kierrättäminen on ollut sekä teollisuuden, yliopistojen, että pienyrittäjien kiinnostuksen kohteena. Hyvä niin, sillä tuotamme yksinomaan Suomessa 90 – 120 miljoonaa kiloa tekstiiljätettä vuositasolla. Sekajätetutkimusten mukaan yksistään kotitalouksissa tuotetaan n. 10-13 kg tekstiilijätettä henkilöä kohden vuositasolla.

Tekstiilien korjaaminen ja uusiokäyttö kotitalouksissa otyopaja_concreativesn valitettavasti vähentynyt huomattavasti menneistä vuosikymmenistä. Haluamme kannustaa jokaista teistä kierrätykseen kelpaamattomien kodintekstiilien uusiokäyttöön. Ja ihan oikeasti, voit valmistaa vaikkapa joululahjat kätevästi kierrätykseen kelpaamattomista tekstiileistä!
Tällä viikolla Itäkeskuksen Stoalla starttaakin kollektiivin Vaatteen uusi elämä -tapahtumasarja, jossa jaamme kolmen tekstiilisuunnittelijan voimin vinkkejä kodin tekstiilijätteen kierrättämiseen ja uusiokäyttöön vaikkapa juuri joululahjoiksi tai kodin käyttöesineiksi. Sinne voit siis kiikuttaa tahraiset t-paidat ja vanhat lakanat, jotka eivät muutoin kelpaa enää kierrätykseen. Tarkoitus on jakaa vinkkejä, joita jokaisen on helppo toteuttaa – eikä sinun ei tarvitse olla mestarivirkkaaja 😉 Toki inspiroimme ja neuvomme mielellämme myös edistyneempiä kädentaitajia. Postaamme vinkkejä myös tänne sivuillemme, joten jos et pääse paikalle, pysyhän kuulolla <3

Käsityöinspiraatioita päiviisi,

toivottaa Concreatives-tiimi