Vaatteen uusi elämä Stoassa – korin valmistaminen


kude_conreatives

Viime viikot olemme touhunneet Vaatteen uusi elämä -pajojen parissa Helsingissä Itäkeskuksen Stoassa tiistaisin ja torstaisin kello 17-19. Olemme kolmen tekstiilisuunnittelijan voimin jakaneet tietoutta kodin tekstiilijätteen hyötykäyttömahdollisuuksista ja siitä, miten kodin käyttökelvottomat tekstiilit voi jatkojalostaa helpoin menetelmin vaikkapa säilytyskoreiksi tai matoiksi. Pajoissa on iloksemme vieraillut paljon ihmisiä, toiset aktiivisesti tekemässä, toiset hakemassa vinkkejä ja tietoutta.

Stoan Vaatteen uusi elämä -työpajat on tarkoitettu myös niille, jotka kokevat, etteivät käsityöt ole juuri ominta osaamisaluetta. Tarkoituksenamme on opastaa ja kannustaa rohkeasti kokeilemaan ja aloittamaan. Useat ovatkin innostuneet käsitöistä ja kodin tekstiilijätteen uusiokäytöstä aivan silminnähden, hyvä niin 🙂

Jaamme myös sivuillamme ohjeita kierrättämiseen ja uusiokäyttöön liittyen, mutta pajoista löytyy inspiraatioita myös kokeneemmille käsityötaitajille. Annamme toki mielellämme myös muita vinkkejä ja tietoutta ammattitaitomme puitteissa. Voit kysyä myös ympäristöystävällisistä tekstiilimateriaaleista ja tekstiilien ekologisesta hoidosta ja pesusta.

 

Kierrätä kodin käyttökeimg_5618lvottomat tekstiilit

Meistä jokainen tuottaa n. 10-13 kiloa tekstiilijätettä vuositasolla ja on merkityksellistä ajatella, että voimme  kantaa oman kortemme kekoon tekstiilijätteen vähentämiseksi. Kun kodin tekstiilijätteestä valmistaa jotain hyödyllistä, tuntuu sen kierrättäminen usealle meistä merkityksellisemmältä.

Sekä tekstilituotannon eettisyys että sen ympäristöystävällisyys ovat olleet syystäkin paljon tapetilla viimevuosina. Kertakäyttökulttuuri on lisääntynyt huomattavasti kaikesta valveutuneisuudesta huolimatta myös tekstiili- ja vaateteollisuudessa, eikä massatuotettuja vaatteita valmisteta enää kestäviksi ja pestäviksi. Usein vanhemmat vaatteet kestävätkin paremmin kulutusta kuin uudemmat verrokkinsa. Onneksi  kertakäyttökulttuurin vastapainona on syntynyt paljon upeita ekologisia ja eettisiä vaatemerkkejä, kierrätyksen myös lisätessä jatkuvasti suosiotaan.

Uutena tulokkaana on vaatteiden korjaus ja parsinta, mitä siitä olet mieltä? Kysymys onkin usein vanhojen tapojen ja tottumusten tuomisesta nykypäivään, vanhoja tekniikoita uudella twistillä, eikö?

Koteihin kertyy väistämättä tekstiilejä, joita ei voi kierrättää tai myydä enää edelleen. Tahrat ja pienet reiät eivät kuitenkaan estä tekstiilien leikkaamista esimerkiksi monikäyttöiseksi kuteeksi. Vanhoista t-paidoista ja lakanoista  voi valmistaa helposti kauniita käyttöesineitä kotiin ja Vaatteen uusi elämä -tapahtumasarjassa keskitytäänkin mattojen, korien ja korujen valmistamiseen.

 

Kuteen leikkaaminen

Kuteen leikkaaminen on monille ikäihmisille vielä vallan tuttua puuhaa, mutta miten on meidän hiukan nuorempien laita?

Kuteen leikkaamiseen soveltuu hyvin niin puuvilla – kuin tekokuitukangaskin. Ainoa vaatimus on, ettei se ole aivan haperoksi kulunutta tahi liian paksua leikattavaksi ja työstettäväksi. Vanhat lakanat, t-paidat, trikoo yleensäkin ovat tähän vallan sopivia, kuin myös tekokuituiset paidat, mekot jne. Muistathan aina leikata trikoon neuloksen suuntaisesti, muuten kude katkeilee ja on käyttökelvotonta. Neuloksen suunnan selvität helposti silmämääräisesti katsomalla.

Suosittelemme tutustumaan alla olevaan Kotilieden videoon kuteen leikkaamisesta jos se on vielä vierasta sinulle. Video-ohjeet ovat yleensäkin näppäriä käsitöiden harjoittelussa ja niitä riittää pilvin pimein esimerkiksi Youtubessa. Kannattaa tutustua!

 

 

Korin valmistaminen

Korin valmistamiseen tarvitset korin koosta riippuen noin 2-5 kahden nyrkin kokoista kerää itseleikattua kudetta. Esimerkiksi yhdestä pussilakanasta saa noin 3 kerää valmista kudetta.

Kun olet leikannut mieleisesi kuteet valmiiksi, on aika kaivaa esiin virkkuukoukku. Sen on hyvä olla kokoa 8-10, parhaiten sinulle sopivan koon löydät kokeilemalla. Mikäli neulos on liian tiukkaa, vaihda suurempaan koukkuun. Meillä kaikilla on hieman omanlaisensa kädenjälki ja oikea koko löytyy viimeistään kokeilemalla. Jos aloitat virkkaamisen aivan ensimmäistä kertaa, näet helpot ohjeet perussilmukoista edellisestä postauksestamme.

Netistä löytyy pilvin pimein ohjeita sisustuskorien virkkaamiseen, mutta ainakin aloittelijoille suosittelemme videoita. Simppeli ja selkeä Kesämäen koulun oppilaiden tekemä ohjevideo on ehkä paras apu aloittelijalle ja lopputuloskin on oikein kaunis.

 

 

Erilaisia vinkkejä virkatun korisi pohjan valmistukseen löydät helposti internetistä ja erilaisista käsityösivustoista. Esimerkiksi neliön mallisen pohjan valmistaminen ei ole kovin vaikeaa. Jos taas haluat virkata selkeän kulman tai reunan koriisi, katso Suuri Käsityön ohje oheisesta tutorialista.

 

 

Kun perustaidot ovat hallussa ja haluat lisää ihania inspiraatioita korien valmistamiseen, kannattaa etsiä niitä vaikkapa Pinterestin monipuolisesta maailmasta. Esimerkiksi Crochet Basket Pattern-taulussa inspiraatioita kukka-amppelista vauvankoriin.

Leppoisia käsityöhetkiä <3

Johanna, Tanja ja Marjo

P.S. Olemme Stoassa vielä tämän viikon tiistaina 13.12. sekä torstaina 15.12. kello 17-19. Ota kainaloon omat tekstiilijätteesi ja marssi paikalle, nähdään <3