Kollektiivin kesäkuulumisia osa 2: yhteisöllisyyttä ja kädentaitoja Espoossa

Syksy on tullut kuin varkain, mutta tässäpä kollektiivimme kesäkuulumisia Espoon kaupungista!

Kesä- heinä- ja elokuussa olimme kollektiivin voimin mukana Espoon kaupungin UrbanProjectMini -hankkeessa tekemässä tekstiiligraffitia Espoon lähiöiden asukaspuistoissa. UrbanProjectMini toi kaupunkikulttuuria, taidetta ja muotoilua Espoon lähiöihin ja asukaspuistoihin kesäkuukausina. Puistot täyttyivätkin sirkuksesta, graffititaiteesta ja iloisista pajalaisista. Pajat kiehtoivat osallistujia ja monenlaisia, kiinnostavia ja uudenlaisia yhteisöllisiä tekstiiligraffiteja saatiin aikaiseksi.

espoo_concreatives

Suurin osa pajan osallistujista oli pientä väkeä, monet aivan taaperoikäisiä. Tämä tietysti toi haasteensa suunnittelussa ja toteutuksessa, mutta pienet kädet kieputtivat ja sormivirkkasivat kudetta ahkerasti ja taitavasti. Ja kuten aina, pajat houkuttelivat oman luovuuden käyttämiseen ja lapset keksivät itse lisää. Yksi teki koruja, toinen keppihevoselle riimua ja kolmas halusi tehdä itselleen pitkääkin pidemmän leikkinarun. Taas kerran lumouduimme siis lasten elinvoimaisesta luomiskyvystä ja ennakkoluulottomasta kokeilemisesta. Tässä meillä aikuisillakin olisi joskus opittavaa!

Jatkoimme tekstiiligraffitin tekemistä Espoossa, 27. elokuuta Espoopäivänä Iso Omenan uudella Palvelutorilla. Palvelutorin ja Iso Omenan kirjaston uusiin tiloihin valmistuu syksyn aikana Concreatives-kollektiivin yhteisöllinen tekstiilitaideteos, yhteistyössä espoolaisten kanssa.

Teos kiinnittää huomion kodin käyttötekstiilin kierrätykseen ja sen jatkotyöstämismahdollisuuksiin. Vaatteita ja kodintekstiilejä kulutetaan Suomessa noin 70 000 tonnia vuodessa. Niistä kierrätykseen ja jatkotyöstöön päätyy tällä hetkellä vielä pieni osuus, mutta jokainen meistä voi kantaa oman kortensa kekoon kierrättämällä ja jatkotyöstämällä tekstiilit mahdollisuuksien mukaan. Iso Omenan tekstiiligraffitipajassa opastimme tekstiilin oikeaoppisen leikkaamisen kuteeksi ja annoimme vinkkejä kuteen jatkotyöstämiseen kotona.

Lämminhenkisessä tekstiiligraffitityöpajassa viihdyttiin, juteltiin tekstiileistä ja elämästä, kuten aina. Keräsimme työpajassa teoksen oheen liitettäväksi ihmisten muistoja, joihin tekstiili tavalla tai toisella liittyy. Useimmilla meistä kodin käyttötekstiileihin sisältyykin monenkirjavia muistoja ja tunnelmia. Tekstiilimuistoja kertyi mukava määrä, siitä varmasti lisää kun teos valmistuu! Pysytään kuulolla 🙂

27.8. Espoopäivän Iso Omenan palvelutorin paja-tunnelmia.
27.8. Espoopäivän Iso Omenan palvelutorin pajatunnelmia