Langassa on voimaa ja miekkana on puikko – lyhyt oppimäärä tekstiiligraffiteista

yanbomb_kollaasi2

 

Tekstiiligraffiti, yarnbombing, yarnstorming, guerrilla knittingcraftivism – rakkaalla aktivismilla on monta nimeä ja yhtä monta muotoa kuin on tekijää ja taiteilijaa ympäri maailman. Kyse on katutaiteesta, jossa langassa on voima ja aseena on puikko. Langalla, tekstiilimateriaalilla tai siihen liittyvillä tekniikoilla pyritään viestimään ja vaikuttamaan ympäristöön. Neule, virkkaus, punonta, pitsit, ym. kädentaitototekniikat, jotka yleensä yhdistetään kodin seinien sisäpuolelle, mummoihin tai muuten vaan perinteiseksi naisten harrastukseksi, ottavat yllättäen urbaanit kaupunkimiljööt, arkiset ja rumat rakenteet ja jopa luonnon haltuun. Se voi olla pientä ja löydettävää tai se voi olla isoa ja törmättävää. Tähän katutaiteen muotoon yhdistetään hiljainen aktivismi, näkyvä kantaaottavuus, yhteiskunnalisuus, yhdessä tekeminen, osallistuvuus, vuorovaikutus, vahva materiaalisuus, leikkimielisyys, värikäs hullunkurisuus ja humaanius.

Mahtavia tekijöitä, osaajia ja porukoita löytyy ympäri maailmaa, mihin internetillä on ollut merkittävä osansa. Tekstiiligraffiteja ensimmäisten joukossa tehneenä ja ”yarnbombingin äitiksikin” tituleerattu tekstiilitaiteilija Magda Sayeg on sanonut, että yarnbombingin kieli on globaalisti samaistuttavaa riippumatta kansallisuudesta tai maantieteestä. Se on vastakohta digitalisoituneelle ja kaupalliselle maailmallemme, mikä onkin yksi syy miksi ihmiset kohtaavat sen haltioitueena ja ottavat sen ihastuneena vastaan, Sayeg uskoo.

Tekstiiligraffitit voivat olla yhden innostuneen ihmisen urbaania toimintaa, kuten London Kaye tai Ishknits, tai joukkoistavaa tekemistä, kuten Stephen Duneierilla, joka ottaa haltuun luonnonmiljööt, tai kuten Carol Hummel, puut ja puistot. Kollektiivista toimintaa urbaanissa ympäristössä, kuten Knit The City tai Teje la Araña. Osallistavaa tekemistä ja ympäristön piristämistä, kuten meillä Concreatives:llä tai Oh Sweet oh:lla. Tai kaikkea siltä väliltä vain murto-osan tekijöitä mainitakseni. Raja sissimäisen anonyymin tekemisen ja näkyvän työryhmän välillä on myös vaihteleva. Oma lukunsa ovat taitelijat, joille samankaltainen ilmaisu pehmeiden materiaalien kautta ottaa performanssimaisia, näyttelyn ja tilataideteoksen piirteitä, kuten ChilliPhilly, Brutal Knitting, Kaija Papu tai Kaarina Kaikkonen.

Tekstiiligraffit ovat elävä katutaiteen, aktivismin ja tekstiilimateriaalin ilottelun muoto, jota ei voi lokeroida. Se on useiden tekijöidensä sekä ilmaisumuotojensa tilkkutäkki, ja hyvä niin.

 

 

Kuvat: Concreatives, Teje la Araña, Magda Sayeg, yarnbomber.com, London Kaye, Kaija Papu, Oh Sweet oh, Kaija Papu/Jarkko Mikkonen, ChilliPhilly, Kaarina Kaikkonen, Knit The City, Carol Hummel, Ishknits