Unelmat ja niiden viimeinen käyttöpäivä

IMG_2776

 

Viime vuoden joulukuussa meiltä kysyttiin vieraillessamme Radio Helsingissä: miistä ihmiset unelmoivat vuonna 2015? Niin mistäs me, sinä ja joukko teitä unelmoittekaan?

Nyt asiaa analysoiden – varsin arkisista ja inhimillistä asioista. Unelmoimme hyvinkin henkilökohtaisista, mutta myös kollektiivista asioista, joihin moni toteaa ”onpa hieno unelma, tuosta minäkin haluan unelmoida”.

 

IMG_2840

IMG_2818

 

Onko sitten niin, että viime vuosi oli erityinen unelmiemme osalta. Sitähän emme tiedä (… unelmoijien historioitsijat raportoikaa). Maailman tilanne 2015  kirvoitti unelmoimaan muunmuassa teemoista ”Rauhaa maailmaan”, ”Peace forever”, ”rauha & ilo & suvaitsevaisuus” ja ”asenteista vapaa ajattelu”.

Unelmat ovat aina sidoksissa ympäröivään maailmaamme ja vallitseviin arvoihin. Myös eräänlaiset hyveet nousivat unelmissa esiin kuten ”rakasta lähimmäistäsi”, ”jokaisen hyväksyminen”, ” halitaan enemmän” ja ”olla sinut itsensä kanssa”. Henkilökohtainen taso on yhtä tärkeä kuin unelmat: ”Tuoksutella ruusuja kaupungissa”, ”Toivon että näin kiva olisi aina” ja ”Paljon aikaa perheen kanssa” koskettavasti todistivat.

Ja kukapa ei toivoisi ”Elämäniloa”, ”turvallista vanhuutta” tai ”lapsille ihana elämä” toteutuvaksi unelmaksi. Eikä kaikkea tarvitse ottaa niin tosissaan unelmoidessaan. Tärkeää on heittäytyminen: ”Unelmoin että kaikki ois pinkkiä” , ”haluan olla agentti 050” ja ”haluan lentää linnun lailla”.

Omistaminen voisi olla myös iloa tuottavaa: nuorimmat unelmoijamme halusivat tuoda julki: ”oma maatila”, ”mopo”, ”poliisilegoasema”, ” kissanpentu” tai ”oma rottavauvalemmikki”.

Vahva usko ja oma tahto sen toteutumisessa oli myös läsnä: ”Oppia uutta”, ”yhdessä tekemistä” ja ”saapuva onni” unelmissa.

Unelmat voivat myös toteutua piankin, sillä sekä Kalasatamassa että nyt Vuosaaressa unelmoitiin ”Sataisipa paljon lunta”;  ja taisi joukossamme olla pari muutakin, jotka lisäsivät tämän unelman voimaa tälle vuodelle. Kiitos siitä.

 

IMG_2837

IMG_2784

 

Unelmat ovat sidoksissa aikaan, paikkaan ja ihmisiin. Samaistuttavuus ja oman itsensä peilaaminen lukemaansa ja kokemaansa.

Unelmat 2015 voivat olla ja saavat myös olla unelmia vuonna 2016. Unelmilla ei ole viimeistä käyttöpäivää ne voivat olla väline yhteenkuuluvuuteen; ne voivat olla kierrätettäviä ja uusiokäytettäviä.

Käy tutustumassa uusimpaan No Borders-teokseen Vuosaaren metroasemalla, josta tämän jutun kuvat taltioitu. Sieltä voit bongata unelmia ja inspiroitua unelmoimaan. Ja muista: Älä koskaan päästä irti unelmistasi. Älä unelmoi elämääsi, elä unelmaasi.

 

Teoksen ensimmäinen osa vielä esillä Kalasataman metroasemalla. Lue teoksista laajemmin muista artikkeleistamme.

Vuosaaren teoksen yhteydessä julkistettiin myös kolme unelmaa teokseksi -arvonta. Aikaa jättää unelma arvontaan vielä tammikuun ajan. Hienoja unelmia arvonnan tiimoilta taltioitu jo instragrammiimme. Osallistu ja lue lisää arvonnasta täältä.

 

May the Dream be with you!