Ernesto Neto´n kaunis maailma Kiasmassa

Julkaistu: Blogi, Taide, Uutiset | 0

Brasilialainen Ernesto Neto on yksi kansainvälisen nykytaiteen merkittävimmistä hahmoista ja hänen tänään Kiasmassa aukeava näyttelynsä on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Näyttely tarjoaa varsinkin meille tekstiilihulluille järisyttävän kokemuksen tilallisesta tekstiilitaiteesta. Taisipa teos muistuttaa minua jollain tapaa myös kollektiivin Vuosaaren metroasemalla olevasta teoksesta. Kaikenkaikkiaan olin varsin haltioitunut kaikesta näkemästäni ja kokemastani.

ernesto_neto

Ernesto Neto ammentaa teoksiinsa brasilialaisen Huni kuin-alkuperäiskansan viisauksista. Monien muiden alkuperäiskansojen tavoin Huni kuin -kansa elää luonnonviisaudesta ja harjoittaa shamanistisia perinteitä. Ernesto Neto haluaa ottaa kantaa alkuperäiskansojen oikeuksien ja perinteiden kunnioittamisen puolesta, ja muistuttaa meitä suomalaisia myös varjelemaan oman alkuperäiskansamme, saamelaisten perinteitä.

Hän on myös halunnut luoda Kiasmaan tilan, jossa ihminen voi hiljentyä ja rauhoittua luonnon, itsensä äärelle. Yhteisöllinen tila ´Boan pään’ sisällä houkuttelee ihmiset osallistumaan, kokoontumaan yhteen. Boan pää symboloi myös Huni kuin-kansan yhteisöllistä tilaa, jossa järjestetään juhlia ja rituaaleja.

Ernesto Neton luomassa ’Boan päässä’ voi rauhoittua ja hiljentyä kiivaan elämänrytmin ja teknologian joskus uuvuttavalta hälyltä.

”Teknologia ei voi pelastaa meitä. Ainoa asia, joka voi pelastaa meidät, on me itse. Ja me olemme luonto.”

ernesto_neto_riippumatto
Kuva: Reiska Kolmonen