Taidelinja

Taidelinja

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL)  70 -vuotisjuhlavuotta vietetään Taidelinja-kulttuurifestivaalien merkeissä tänä vuonna. Sen kunniaksi Taidelinja tuo taiteen sinne, missä ihmiset liikkuvat – eli metroon, bussilinijoille, lauttoihin, raitiovaunuihin. Taidelinjan taiteilijakuraattori Annika Niskanen onkin koonnut mukaan hienon kattauksen taidetta esitystaiteesta kantaaottavaan katutaiteeseen ja performanssiin.

Taidelinja kulttuurifestivaaleilla nähdään myös Concreatives-kollektiivin No Borders-tekstiilitaideteos. Teoksen visuaalinen osuus koostuu kahdesta kokonaisuudesta, jonka ensimmäinen osa toteutetaan Kalasataman Metroasemalle ja avajaisia vietetään 3. lokakuuta. Tekstiilitaideteoksen toinen osa toteutetaan Vuosaaren metroasemalle kuluvan vuoden loppuun mennessä.

No borders-tekstiilitaideteos on moniulotteinen kokonaisuus. Ensimmäisessä vaiheessa pidämme Vuosaaren ja Kalasataman eri yhteisöille työpajoja, joissa teemme yhdessä tekstiilitöitä. Haluamme koota ihmisiä yhteen ja tutustuttaa heitä toisiinsa – käsitöiden tekeminen yhdessä onkin luonteva ja rento tapa tutustua. Työpajoja pidetään Vuosaaressa sekä Kalasatamassa niin vanhusten, lapsiperheiden kuin kehitysvammaistenkin kesken. Käsitöitä tehdessä haastamme ihmisiä keskustelemaan unelmistaan:

“Kuiskaa toive, sana, kaksi, lausahdus, tunne, joka herättää, hymyilyttää tai kylvää ajatuksen ja toiveen toteutumisen siemenen.”

Teos kokoaa työpajoissa syntyneet unelmat Kalasataman metroasemalle tekstiiligraffiteiksi ja toteutusvaiheessa apuna  onkin suuri joukko muotoilijoita. Mukana unelmista inspiroitumassa ja teoksia tekemässä ovat mm. Jaana Wahlsten, Marjo Hanhisalo, Eija Zweygberg ja Hanni Reinikainen sekä Reetta Lukka.

Mukana on HKL:n Taidelinjan lisäksi myös suuri määrä tukijoita ja yhteistyökumppaneita: Helsingin Kulttuurikeskus, Kalasataman Taidetalkoot, Fiksu Kalasatama, Nina Fagerstöm, Nanso, Pressocenter, Pelastusarmeija, Kalasataman setlementtiasunnot, Kalasataman Kipparintalo, Checkpoint Helsinki, Vuosaaren Palvelutalo Cecilia ja Olivia sekä Helsingin vastaanottokeskuksen Kaarlenkadun toimipiste

Concreatives-kollektiivi haluaa kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita lämpimästi projektin mahdollistamisesta.